Ons verhaal
Het begon in 2012 toen ik met twee van m’n beste vrienden tijdens een vakantie in het vakantiehuis Château Lacrou in Vresse-sur-Semois, onder een prachtige boom zat en er genoot van een fris biertje.
“Zouden we niet ’s proberen om zelf bier te brouwen?”
Ik stond te popelen om een eigen bierverhaal te schrijven. Ik volgde samen met een vriend de cursus ‘hobbybrouwen’ bij Syntra West. Uiteraard probeerden we de opleiding uit in de praktijk en sloegen aan het experimenteren. Het bleef eerder bij vallen en opstaan maar het plezier was belangrijker.
2016
Dat experiment bleef bij mij toch maar nazinderen. In 2018 volgde ik een 2-jarige cursus ‘Micro-brouwer’ bij Syntra West en leerde alles over grondstoffen, fermentatiemethodes, brouwtechnologie en het brouwproces. Ik kreeg ook de nodige tips & tricks van onze lesgever Thomas Vandelanotte (Brouwerij Bourgogne des Flandres) om een eigen bierstijl te creëren, bierrecepten uit te schrijven en een eigen brouwerij op te starten.
Het duurde ook niet lang of de naam voor de brouwerij was er, want die is ingericht in ons ‘BIJHUIS’
Het heeft in ons West-Vlaams dialect ook nog een hele mooie bijbetekenis: ‘t byhuys’ doet ons denken aan ‘van bie uus’ m.a.w. van bij ons, een Zilleghems bier.
De naam is er, de ruimte is er en de installatie is er ook. Een Coenco installatie van 2,5HL + 2 vergistingstanks, 1 van 250L en 1 van 500L. Helemaal klaar om mijn verhaal te schrijven!
2021