Ons verhaal

Alain Devlieger

“Ik zal mezelf altijd een ‘hobbybrouwer’ blijven noemen want dan ben je bezig met de pure ‘ambacht’ én de ‘liefde' voor het product
Alain Devlieger – april 2021

De Passie

Het begon in 2012 toen ik met twee van m’n beste vrienden, Miguel & Peter, tijdens een vakantie in Peters’ vakantiehuis Château Lacrou in Vresse-sur-Semois, onder een prachtige boom zat en er genoot van een fris pintje.  

“Zouden we niet ’s proberen om zelf bier te brouwen?”

We zijn alle drie grote liefhebbers van de vele ambachtelijke lokale bieren die met passie door hobbybrouwers op de markt worden gebracht.

Ik stond te popelen om een eigen bierverhaal te schrijven.  Peter en ik volgden de cursus ‘hobbybrouwen’ aan Syntra West. Uiteraard toetsten we de opleiding aan de praktijk en sloegen aan het experimenteren. Het bleef eerder bij vallen en opstaan maar het plezier eraan was belangrijker.

Dat experiment bleef bij mij toch nazinderen. In 2018 volgde ik een 2-jarige cursus ‘Micro-brouwer’ en leerde alles over grondstoffen, fermentatiemethodes, brouwtechnologie en het brouwproces. Bovendien kreeg ik de nodige tips & tricks om een eigen brouwerij op te starten, een eigen bierstijl te creëren en bierrecepten uit te schrijven.

Eerst was het mijn bedoeling om een eigen bier te kunnen schenken voor familie, vrienden en kennissen…  Maar ik slaagde erin om tijdens de opleiding een 3-tal bierstijlen te ontwikkelen. Met goedkeuring én steun van mijn gezin, werd het plan gesmeed om een eigen microbrouwerij op te richten.

Brouwerij 't Bijhuys

Het duurde niet lang of de naam voor de brouwerij was er, want die is ingericht in ons ‘BIJHUIS’

Het heeft in ons West-Vlaams dialect ook nog een hele mooie bijbetekenis: ‘t byhuys’ doet ons denken aan ‘van bie uus’ m.a.w. van bij ons, een echt Zilleghems bier.

De ruimte is er, de naam is er, ik heb een 3-tal bieren om te commercialiseren. Een uitgewerkt businessplan én de aankoop van een brouwinstallatie volgen met tanks van 250L of 500L.

Helemaal klaar om mijn passie  te optimaliseren!

Alain Devlieger